Wednesday, 17 October 2012

Pakaian 'Stretchable'

Korang perasan tak yang sekarang banyak pakaian jenis 'stretchable'?
Boleh memeri...mampu ikut saiz badan kita.
Berat dan sentiasa 'terletak' pada tubuh si pemakai.
Daripada blouse, baju kurung, jubah, t-shirt muslimah dan skirt,
Banyak diperbuat daripada material Lycra/Spandex.
Ada jugak material lain, tapi saya pun tak pasti namanya.
Yang pasti, lambakan pakaian sebegini memang membimbangkan!

Bagi yang bertubuh kurus dan lurus...ambil pulak saiz yang besar,
Mungkin tiada masalah AURAT bila menggayakan pakaian begini.
Tapi bagi kebanyakkan kita yang badan 'berisi' serta 'berlekuk' ni,
Memang tak sopan dan makin MEMBUKA AURAT bila menggayakannya!
Ia cuma membalut tubuh dan bukan menutup aurat MUSLIMAH.

Jadinya sebelum kita membeli apa-apa pakaian,
Pastikan ia BUKAN daripada material yang mengikut bentuk tubuh,
Biasanya material yang sejuk, lembut/lembik memang akan ikut bentuk.
Kita pegang dan rasa fabrik tu pun dah boleh agak.

Dah terbeli...takkan nak buang? Membazirlah...
Ok, korang boleh pakai di rumah dengan keluarga je ya.
Atau bagi pada mereka yang bertubuh kurus lurus,
Macam budak umur awal belasan tahun tu.

Lagi satu, material tudung 'segera' yang jenis sarung pun kena bijak pilih.
Ada jenis yang melekap kat dada, walaupun saiznya besar (XL).
Rugilah...bertudung tapi masih tak tutup aurat!


p/s: Dah lama nak tulis perkara ni, tapi tak reti pasal material kain. Harap korang boleh faham apa yang saya sampaikan ni sebab saya tak letak contoh gambar.  

36 comments:

  1. penuh kat wall fb org jual baju jenis lycra ni..n ada yg pakai g office.tengok pun rasa malu sbb jelas2 nampak spare part sana sini..bukan menghina tp itula hakikatnya.yg kurus pun actually ada spare tyre hehehe

    ReplyDelete
  2. Kakak tak berani nak pakai lagilah Ujie. Tak apalah kalau dikata ketinggalan janji org tak nampak spare-part kakak yg tersembunyi:)

    ReplyDelete
  3. Ida paham... Orang jual salu cakap ini tak ikut bentuk badan.. straight je.. eleh.. padahal kita ni banyak spare, cnfrim nampak !! lyra salu orang panggil kan....

    ReplyDelete
  4. cheqna memang x pakai r yang enis memeri ni..ikut tubuh ni...x sesuai..org kurus dakpe...org gebu cam cheqna memag buruk beno gayanya..=)

    ReplyDelete
  5. Sy tak byk baju memeri. Rasanya memang tak de dlm koleksi skg ni. Dulu2 ms free hair ade 2-3 helai. Itu pun baby t.

    ReplyDelete
  6. paham maksud ujie, pakaian jenis lycra lah tu .. mmg selalu ikut bentuk badan ....

    ReplyDelete
  7. SHAHZEE:
    mmg ramai org jual jenis ni kan? tu yg menjengkelkan..

    KAKZAKIE:
    jgn amik pusing pndgn org, pndgn Allah yg utama.

    EIDA:
    betullah..peniaga mmg slalu ckp camtu bila kita dok belek2 baju tu.

    CHEQNA:
    buruk kat mata kita dan mata Islam..

    FARA:
    dulu2 tu takpe..dah tutup buku. :)

    MASYA:
    yup, lycra. tapi ada gak jenis lain yg stretchable..soft cotton kalo tak silap.

    ReplyDelete
  8. saya tak paham secara specifik apa yang akak cuba terangkan sbb sy pun buta pasal fesyen perempuan nie tapi secara generalnya sy faham maksud akak..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  9. Betul tu Ujie,skrg nie memang byk baju dibuat dr kain yg camtu,kak Nurul pun perasan juga org yg pki tudung labuh jenis kain lycra tp melekat kat dada plk bila berjln.

    ReplyDelete
  10. Faham..faham. Saya pun mmg tak berapa minat dgn fabric Lycra ni. Sebab paling utama dia melekap tu la. Bahye wooo kalo saya pakai. lagi satu, corak dia aduhai.... jarang sgt yang betul2 cantik. Kebanyakannya corak yang bersimpang siur yang pening kepala tgk.

    ReplyDelete
  11. mmg kurg berminat pakaian dr kain jenis lembut @ melekap @ licin..
    kebanyakkan baju saya jenis kaen kesat yg kalau gosok akn keras, tdg mmg pakai pashmina most of the time..
    teringin nk beli maxi tp bile tgk jenis kaen je, selalu jenis melekap..

    p/s:2 mgu lepas beli kaen, mintak mak jahitkn palazo..asyik jmpe yg kaen melekap je..huhu

    ReplyDelete
  12. faham...ada jugak dalam koleksi pakaian...inner terutamanya...

    ReplyDelete
  13. akak... izan pun ada juga beberapa helai maxi jenis lycra ni. mmg tak pakai pun. dok tersadai je dlm almari tu~

    ReplyDelete
  14. bukan tak tahu dan bukan tak mahu, fikir-fikir kan lah...

    ReplyDelete
  15. perlu bijak dalam pemilihan pakaian :)

    ReplyDelete
  16. betul.....sokong sgt. tapi skrg ni mmg nampak ramai yg bertudung tapi still nampak aurat

    ReplyDelete
  17. Salam Ujie..,

    Info yg baik dan bernafaat....TQ so much.

    ReplyDelete
  18. TQ atas teguran ni, kadang mungkin orang tak perasan. :)

    ReplyDelete
  19. saya tak konfiden nak pakai baju nampak bentuk badan ni..sbb selalu "terkata" dalam hati bila nampak orang pakai baju jenis melekap.. huduk bila nampak lemak2..huhu

    ReplyDelete
  20. betul tu dik, skrang ni brlambak orang jual baju kain jenis memeri tu...aduhhhhh, kadang2 kita pulak yg termalu tengok orang bertubuh besar pakai...nmpak jelas lemak2 di badan...

    ReplyDelete
  21. AZLAN:
    hehe..mmg harus azlan tak paham jenis fabrik baju prmpuan ni.

    CK:
    untungla mak pandai jait seluar. akak tempah mahal woo..

    AISHAH:
    inner takpe, kat dlm je. :)

    IZAN:
    bila tengok cantik, tu yg terbeli. akak pun sama..dah bg kat anak sedara umur 13thn. nasib dia tinggi boleh pakai.

    TP:
    rasanya kalau lelaki yg tegur, lagi berkesan..^__^

    AZMNOR:
    nak inform ni, komen saya mmg takleh lepas kat blog en.azmnor tu..sbb ada word verification.

    MJ:
    betul, sbb tu kena tlg tegur. yg pakai rasa biasa je sbb tak nampak rupa diri sndiri.

    RAI:
    saya pun terkata dlm hati tau. tu yg tak suka nampak org pakai gini..

    MP:
    kena buat kempen hentikan beli baju gini, barulah pengeluar tak buat & jual lagi. Kuasa ditgn kita.

    ReplyDelete
  22. saya pakai bawal je..hehe...

    ReplyDelete
  23. as salam-

    badan saya makin membesar ni..huhuks :)

    ReplyDelete
  24. ermm..pakai yang kita kene jaga. pakai yang selamat kan diri & ianya menutup aurat dengan sempurna..

    ReplyDelete
  25. rata2 memang jenis ni lah yg banyak diorang jual...

    sebab tu lah ita still dgn baju kurung....

    ReplyDelete
  26. TIHARA:
    samalah..usia meningkat kadar metabolisme menurun. tu kena cerewet pilih pakaian.

    EITA:
    eita..wanita melayu terakhir!

    ReplyDelete
  27. yg memberi tu mmg xpakai...lgpon malu la nk pakai nmpk2 btk...adehhh

    ReplyDelete
  28. betul2....dh tua2 ni segan betul pakai baju yg melekat kat badan wlau pun sikit..kalau boleh nk yg loose2 jer..

    ReplyDelete
  29. Best la blog2 cmnie.. kebetulan tgk bju lycra cntik at page2. Tp takut ikut bdn. Tu yg try cri kot ade blog2 yg bg info tntg lycra nie. Thanks.. huhu

    ReplyDelete
  30. Best la blog2 cmnie.. kebetulan tgk bju lycra cntik at page2. Tp takut ikut bdn. Tu yg try cri kot ade blog2 yg bg info tntg lycra nie. Thanks.. huhu

    ReplyDelete
  31. Best la blog2 cmnie.. kebetulan tgk bju lycra cntik at page2. Tp takut ikut bdn. Tu yg try cri kot ade blog2 yg bg info tntg lycra nie. Thanks.. huhu

    ReplyDelete
  32. SARA:
    Baguslah sara ni...berfikir sebelum beli, tak mudah tergoda dgn baju2 yg tak sesuai utk tontonan umum tu. :)

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...