Saturday, 29 September 2012

Lama Tak Jumpa Benda Ni..


Lama sungguh tak jumpa 'Batu Seremban' ni.
(Meminjam kata Kak Zakie, cara sebut bukan macam 'bandar Seremban' tapi 'rembat'.)
Maklum je zaman sekarang budak-budak semua main game teknologi tinggi.
Baru-baru ni masa pegi rumah kakak, tengok anak sedara tengah main.
Saya pun join sama...melepas rindu pada ingatan zaman lalu.

Dulu masa kecik, tak pandai menjahit pun jadi pandai sebab nak buat benda ni.
Tapi kadang-kadang isinya terkeluar sikit sebab jahitan tak kemas.
Masa tu saya guna pasir untuk isinya.
Pantang ada masa senggang kat rumah atau sekolah,
Inilah antara mainan yang selalu budak perempuan main.
Permainan ni perlu kepada strategi dan fokus.

Tapi masa tengah main dengan anak-anak sedara tu..
Saya berhenti takat batu 5, dah lupa macamana batu 6 dan seterusnya!
Anak sedara ajar jugak, tapi saya rasa lain macam je cara dia.
Samada saya yang memang lupa atau memang ada cara lain.

Ada yang ingat lagi ke cara main dia sekarang ni???
^__^

23 comments:

  1. assalam ujie..anak acik yang lelaki pun teringin nak main..dulu2 zaman acik perempuan je main bati seremban ni..bila acik main sama...terkejut pulak dia..mak tau main ke he he..

    ReplyDelete
  2. org kedah panggil 'batu selambut' kak. ni 1st time sy tgk batu seremban yg cantik. tak penah tahu plak psl batu seremban yg dijahit ni.
    kecik2 dl sy main batu selambut guna batu jalan je.

    ReplyDelete
  3. ACIK:
    seronoknya..anak & mak main sama2!
    sekarang bdk lelaki dah lebih terbuka kot, anak sedara saya yg lelaki pun join sama ni.

    NIZA:
    baru akak tau..batu selambut!
    Mmg biasa yg akak main dulu berjait gini. Biasa isi pasir, tapi ada gak org isi kacang hijau. Kdg2 bila tak bwk yg ni, main gak guna batu jalan tu..tapi kurang best dan susah.

    ReplyDelete
  4. Ibu aku ada belikan batu seREMban ni utk nephew ktorg then ajar diorg main.. ;P
    aku sendiri tak tahu cara main dia.. tapi kalau main penutup botol tu reti lah xD

    ReplyDelete
  5. Hihi... Ujie dah macam bapak kakak main juga ye. Bapak kakak main dgn anak kecik kakak. Tengah musim tau tempat kakak sekarang nie.. Siap ada yg jual tau:)

    ReplyDelete
  6. Hahaaa sy pernah main ni dulu2. Tapi pakai batu kecik je dolu2 hehee

    ReplyDelete
  7. wahhh..
    febret saya tu..
    selalu main,,
    saya buat pakai kacang hijau...
    siap jual dengan kengkawan lagi..
    heheh..
    teringat!

    ReplyDelete
  8. haah la lama betui la tk main seremban..tapi kalau congkak ada dalam android..makin canggih dunia it ni kan..

    ReplyDelete
  9. waaahhh... rindu nak main batu seremban kak! dulu2 main pakai batu je. tak pernah buat yg jahit2 nih. skrg ni bila dah ada anak2 yg sumenya lelaki, tak terfikir plak nak ajar dorang main batu seremban ni.. hehe...

    ReplyDelete
  10. oo ada ke batu seremban versi kain ni?sy dulu2 guna batu je..pakat ramai2 kutip batu tepi jalan hehehe

    ReplyDelete
  11. Zaman kanak2 memang suka main batu seremban...tapi guna batu yg kecik2 yg biasa tu..1st time ni tau ada batu seremban yang dijahit..

    ReplyDelete
  12. E&E:
    main tutup botol..lagi satu permainan dolu2 yg femes & murah (free lagi). tapi dah lupa lak..ingat jentik2 je. :)

    KAKZAKIE:
    bagusnya..tgh musim eh. bolehlah bdk2 lupakan jap game skrin.

    KARUKORD:
    cer try main yg berjait ni, lagi best.

    LIA:
    oho..lia la yg jual benda2 ni eh? berapa kira tu?

    TIHARA:
    tapi batu seremban ni mcm tak leh di 'maya' kan je..sbb cara mainnya tu.

    IZAN:
    elok gak izan ajar, mesti diorang suka ummi yg ajar main!

    SHAHZEE:
    nasib tak susut batu tepi jalan korang kutip! ^__^

    LILY:
    ramai gak yg komen gitu, bg saya pulak mmg biasa main yg jait ni. Yg batu main bila takde sape bwk yg berjait. Lily jait la, ajar Qis main! :)

    ReplyDelete
  13. erk...betul la..tak pernah tgk batu seremban versi kain.. =.=*

    ReplyDelete
  14. Teringat mak sy jahitkan batu seremban utk sy...hehehehehe!

    ReplyDelete
  15. dulu2 main batu seremban la ni lg kreatif bila masukkan pasir or kacang dan dijahit2 macm ni kan!

    ReplyDelete
  16. FARA:
    hmm..saya jait sendiri je. ntah apa2 jadiknya.

    KA:
    mmg dari dulu (thn 80-an) kat tmpt saya dah ada jait gini..isi pasir/kcg hijau.

    ReplyDelete
  17. mcm ni ke main seremban? kalo kt tempat saya main ketul batu 7 biji...tp kt tempat saya panggil batu selambut..hehe

    ReplyDelete
  18. CIKGU MA:
    Oh..7biji pulak. Nampaknya lain tmpt lain ya.

    ReplyDelete
  19. dulu kakak yg atas sy suka ajak saya main batu seremban nie sebab sy sorang je adik yang suka melayan dia..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  20. AZLAN:
    adik yg terbaik! bagus sungguh..

    ReplyDelete
  21. pernah jugak main....
    tapi sekarang ni dah lupa lah...
    dah tak sehebat dulu

    ReplyDelete
  22. sek dulu selalu main.agak2 blh main ke x lg skang xpasti la.tp saya guna batu, guna getah pemadam.yg berjahit xpnh main seingat saya.dulu sanggup kikis batu marmar jd bentuk batu seremban.tangan kiri kanan boleh main dulu.nostalgia....

    ReplyDelete
  23. EITA:
    cewah..dolu2 pemain terhandal la ni!

    AISHAH:
    siap kikis marmar lagi tu..semangat sungguh!
    dasatla awak boleh guna tgn kanan kiri.

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...