Friday, 10 August 2012

Seluar Jeans vs. Jubah

(sumber: Fb )

Nama fesyen bukanlah penentu HALAL atau HARAM untuk kita pakai. Kalau memang seluar JEANS tu longgar dan besar, tidaklah menjadi salah di sisi agama untuk kita gayakan. Kalau memang JUBAH yang dianggap 'muslimah' tu ketat dan/atau nipis, tetaplah ia menjadi salah untuk kita gayakan.

Hati-hati dengan apa yang ingin kita gayakan! Tiada larangan dalam berfesyen, asal saja menepati syariat menutup aurat. Samada suka atau tidak, ia adalah kewajiban bagi yang mengaku dirinya Islam.


p/s: Dah lama cari seluar jeans yang jenis longgar, baru-baru ni dah jumpa. Terus beli dua helai...suka!

22 comments:

  1. takut tengok baju pesen2 zaman sekarang..kainnya nipis sampai nampak baju dalam..baik pakai baju dalam je kot..

    ReplyDelete
  2. salam ujie..acik kalau beli seluar mesti cari saiz besar sikit.

    ReplyDelete
  3. salam kak ujie..im back!! =D
    saye sgt xgemar pakai baju jnis kaen lembut sbb mudah terikut bentuk badan bile kne tiup angin..
    n again(mcm mana sye bole jmpe blog kak ujie dlu), pkai kaen tp xpkai kaen dalam lg seksi kot~

    ReplyDelete
  4. terima kasih kerana selalu ingatkan perkara mcm ni...;)

    ReplyDelete
  5. btul 2 kak....fesyen skang plik2 je..

    ReplyDelete
  6. tu la kadang2 nama je jubah tp ada cutting..kena pandai pilih

    ReplyDelete
  7. RAI:
    Hehe..ya betul!

    ACIK:
    Bkn salah seluar kan..kita yg pilih masa beli & nk pakai.

    CK:
    lama menyepi..

    Yg risaunya skrg mmg byk baju kain lembut yg dijual. org suka sbb sejuk dipakai, tapi lupa kain gini mudah ikut bntuk bdn.

    AISHAH:
    Bila ingatkn org..diri sndiri jd lebih beringat. akak pun slalu terleka.

    ReplyDelete
  8. GP:
    Ada gak yg suke pesen pelik2..lebih menonjol dari org lain.

    TIHARA:
    tu psl..kalo dulu jubah tu sinonim dgn longgar. Skrg jubah dh ikut bntuk bdn la pulak. apapun, mmg kena pilih betul2..jgn asal cntik je.

    ReplyDelete
  9. banyak jubah sekarang ikut bentuk badan

    ReplyDelete
  10. thanks kak ujie :)


    sy pun esok nk shopping nih..nk cari jeans bsr2 ckit

    ReplyDelete
  11. fesyen jubah yang dlam gambar tuu ikut style dalam cerita "Mutiara Hati" tuu pasal lah dah jdi trend skrg ni.

    ReplyDelete
  12. nama je jubah muslimah tapi bila pakai semua ketolan yogurt jelas nampak.....

    ReplyDelete
  13. skang trend jubah kain lycra.malunya bla tgk rmai bdk opis pkai.nmpk sgala mcm bntuk..
    Suar jean sy dh kurang. skang ni lebih kpd suar kain jenis khakis.selesa n x melekat

    ReplyDelete
  14. tak suke pakai jubah sebab tite temokkk . hiks :p


    lame tak BW . salam aidilfitri kak :)

    ReplyDelete
  15. Lebih selesa pakai pakaian yang longgar..^^

    Salam kak..maaf lama tak jalan2 ke sini...Salam Aidilfitri..^^

    ReplyDelete
  16. bagus n3 ni...
    saya pula baru nak belajar tentang perkara ni....terima kasih kerana mengingatkan...

    salam, tengs drop by my blog n drop ur comment, saya follow sini terus yer...

    ReplyDelete
  17. Salam Ujie,
    La ni tudung tu hanya perhiasan...

    ReplyDelete
  18. SHAHZEE:
    setuju sgt2..material lycra SGT. TAK SESUAI dijadikan pakaian muslimah. mmg ikut bentuk dan tak mampu tutup aurat.

    ReplyDelete
  19. Betui ujie. Ada yang pakai jubah tapi ikut body shape. Kita nk kata apa pun tak dpt. Saya bersyukur sbb diberi kesempatan berubah. Dulu pun pakaian saya mmg selalu ikut bentuk badan. Mcmn saya boleh tergamak nak pakai camtu pun saya tak tau. Skrg ni malu dah makin menebal. Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  20. LYD:
    takpe lyd, yg penting kita sntiasa jadi lebih baik dari smlm. lebih kurang sama je kita..

    ReplyDelete
  21. tak salah pun pakai jeans atau jubah :) make sure tak ketat sudeyyy

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...