Thursday, 19 July 2012

Buat Kek...

Dah lama nak buat kek ni, tapi asyik bertangguh.
Akhirnya hari Selasa petang yang lalu saya rajinkan diri buat jugak.
Sebabnya...bulan puasa dah terlalu dekat. Tak maulah teringat-ingat kek ni masa puasa nanti kan..


Resepinya mudah...sukatan ikut cawan. 
Resepi ni saya dapat daripada kakak saya. Dia dapat dari mana entah...
Kalau korang nak buat, berikut resepinya:

KEK COKLAT KUKUS
BAHAN:
3 biji telur -di pukul/putar rata
2 cawan gula kastor -di pukul/putar rata
1 cawan susu cair
1 cawan minyak sayuran (tapi saya guna butter yg. dicairkan)
2 cawan tepung gandum- diayak (saya guna tepung Blue Key, tak perlu bikarbonat & baking powder lagi)
1 sudu teh bikarbonat -diayak
1 sudu teh baking powder -diayak
1 cawan serbuk koko (saya guna serbuk koko Van Hauten)
1 cawan air -serbuk koko + air kacau atas api guna teknik 'double boil'

CARA:
Campur semua (masukkan satu persatu bahan di atas) dan putar sehingga rata/sebati. Masuk dalam loyang dan tutup dengan aluminium foil. Kukus selama 50 minit. Tapi saya biasa buat 1jam atau lebih sikit kalau yang tengah masih belum masak.

HIASAN 'TOPPING':
Serbuk koko + sedikit butter + susu pekat + susu cair/susu fresh - campur semua dan masak secara 'double boil'. Berapa banyak? Agak-agak sendiri ya. Kemudian ratakan atas kek. Hiaskan ikut suka hati. Masuk peti ais dulu sebelum dihidangkan. Masa nak makan pulak, saya suka biarkan seketika dahulu (lepas dari peti ais).


Buat kek coklat ni ada banyak versi resepi, tapi sejak dulu memang saya guna resepi ni. Alhamdulillah rasanya sama tiap kali buat, cuma bahagian tengah kek kadang-kadang merekah. Nasib diselamatkan dengan letak topping coklat tu.


p/s: Cik Lia kata entri saya sekarang dah agak berat, jadi hari ni saya kasi entri ringan-ringan. Belum puasa takpe buat entri makanan kan? ^__^

26 comments:

  1. salam .. sedap2.. kek coklat ni kegemaran sy ..:)

    ReplyDelete
  2. saya buat kek asyik xmenjadi je...pasni kena cari cawan utk sukatan yg tepat la...cawan yg guna sekarang kot xsesuai utk sukatan...huhuu

    ReplyDelete
  3. Nak bagi release ketegangan ye sbb selalu bagi entry berat. Pandai jugak ujie buat kek. Kalau saya, tak tua la. Apsal ntah macam tak menjadi. Tak pakai nak sukat.

    ReplyDelete
  4. SALY:
    kegemaran ramai..^_^

    AISHAH:
    hehee..cwn bersalah!

    LYD:
    buat kek..insya allah masih boleh. tapi kalau buat biskut raya..dah tobat. membazir bahan je..tak menjadik memanjang.

    ReplyDelete
  5. Alaaa byk sgt la bahan2nya.....malaslh nk buat...yg dh siap ada :) nk rasa cikit..... >_<

    ReplyDelete
  6. errr...shahzee terer buat kek coklat nih...hihi..sy tak reti :p

    ReplyDelete
  7. tq share, mmg best kek mcm ni!. salam kenal n KA dh follow ye 309

    ReplyDelete
  8. KARUKORD:
    rasa dgn mata je lah nampaknya..^_^
    tp skrg dh ramai org jual..rm4 sekotak kecik.

    MUN:
    dah lama sikit kawin nanti..mun reti la tu. ada dorongan..

    KESUMA:
    salam ukhuwah!

    ReplyDelete
  9. sedap nye, pandai ujie wat kek..seumur hidup saya baru sekali je try wat..ada di entry terdahulu..hihiks,mmg tk reti bab2 nak buat kuih ni :)

    ReplyDelete
  10. sedapnya >.< kalau saya nak buat kek tunggu kakak saya rajin nak buat.. hehe

    ReplyDelete
  11. rajin nya wat kek..Su dulu mmg rajin tapi kini nak cakap pon sogan..hehe..malaih sgoh!!.."__"

    ReplyDelete
  12. guna cawan senang sikit nk sukat..berbanding timbang.
    pos lh sini sikit

    ReplyDelete
  13. yana kalo buat kek coklat mmg tak pernah lepas..memang merekah kat tengah2..macam gunung berapi dah jadiknya..heheheh

    ReplyDelete
  14. naik cantik..saya pernah buat tapi tak la cantik gini..mungkin saya pun kena pakai blue key jugak la..

    ReplyDelete
  15. alamak..ada lagi tak ujie? nak jugakkk....

    ReplyDelete
  16. datang sini bawak pinggan ade lg x??..... x malu betul hihihihihi.. suke kek coklat juga.. sedap²..

    ReplyDelete
  17. TIHARA:
    takdela pndai sgt pun..ikut resepi dan bljr buat apa yg saya suka mkn je. Biskut & kuih..mmg hancus saya.

    HANAMIKO:
    Blm kawin..bolehla hrp kakak.

    SUHANA:
    rajin demi penuhi keinginan sndiri..

    EITA:
    alat timbang utk kuih tu pun akak mmg takde.
    Eh..kita tukar spaghetti eita dgn kek..:-)

    PRETTYWRITE:
    Ha'ah kan..mcm gunung berapi meletup merekah tu. apa yg silap ntah..

    DIANA:
    Try la..eksperimen.

    RAI:
    tinggal sikit..saya la asik mkn. ^__^

    MASYA:
    takyah bwk pinggan..yg kat atas tu dh siap sume. amik la..:-)

    ReplyDelete
  18. wah sedapnya kek choc..
    saya suka sangat2 kek coklat..
    pernah juga buat tapi xla secantik kak ujie buat..
    saya buat biasa2 ja..janji dapat makan.. :)

    ReplyDelete
  19. bestnya kek coklat. suka jugak makan kek coklat nih.

    ReplyDelete
  20. Sedapnye kek coklat..lily pernah buat tapi tak cantik macam ni..ntah apa sukatan yg kurang..

    ReplyDelete
  21. wahahhaha..
    malu saya..

    just voice out my own opinion..
    hehhe..

    err.. sy pn x pndai wat kek..
    kek batik jer retinya.. heheeh
    pasnih leh la try resepi k.ujie.. :)

    ReplyDelete
  22. apa kek cekelat,
    tkukus??


    Argh....tidak...
    terketar2 melihatnya.


    andai kata diberi pilihan untuk pilih jongkong emas 10 ketul dan kek cekelat. sudah tentu aku pilih jongkong emas
    kerana boleh beli kek cekelat byk2

    feveret tu sis

    ReplyDelete
  23. LEEYA:
    merendah diri la Leeya nih..

    LILY:
    kena try lagi tu lily.

    LIA:
    eh, takde hal la. akak suka Lia bg pandangan telus gitu. boleh tau apa pandangan kwn2 terhadap blog kita. teruskan...

    TP:
    hahaa..siap ada pilih jongkong emas bagai..

    ReplyDelete
  24. nmpk sedappp :)

    hehhehee..ira br je lepas mkn kek coklat camni td..hihi

    ReplyDelete
  25. sedapnya kak... dah lama tak buat kek2 ni. izan skrg ni kalau masuk dapur kalau boleh nak laju2 aje. harap2 lepas bersalin ni rajinlah nak baking2 ni balik...

    ReplyDelete
  26. dapnye..lama dah x buat kek ni

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...