Wednesday, 21 March 2012

Kamu...Tertuduh!

sumber: google

Apa perasaan kita...
Bila dituduh melakukan sesuatu yang tidak pernah kita lakukan.
Tuduhan pastinya atas perkara yang tidak baik.
Perkara yang membuatkan maruah diri tercalar.
Paling kejam...bila tuduhan terus dilemparkan.
Tanpa pernah bertanya kita...perkara yang sebenar.

Mata-mata mereka terus memandang sinis pada kita.
Mungkin hati-hati mereka juga sedang mengulang-ulang pertuduhan.
Sehingga bibir-bibir mereka tiada walau segaris senyuman.
Alangkah...kejamnya sebuah pertuduhan!

Inilah mahkamah dunia...
Ada pertuduhan, tanpa pengadilan.
Tetap terhukum, biar tak bersalah.
Hanya masa dan takdir Allah yang memungkinkan sebuah kebenaran.
Andai kebenaran tak mampu tersingkap, nantikan saja mahkamah akhirat! 


*Jangan cepat menuduh, berdepanlah secara empat mata demi mencari sebuah kebenaran*


p/s: Saat ini, saya bukanlah yang tertuduh. Tapi pernah tahu bagaimana rasanya...

22 comments:

  1. Penah gak merase...

    Lagilah bile kwn baik sendiri yg megiakan pertuduhan tu..

    =(

    ReplyDelete
  2. dah banyak kali terasa kak...
    kena tuduh menuduh ni...
    kadang2 tu malas nak bercampur dengan orang...
    huhuhuuhu....

    ReplyDelete
  3. patut periksa betul2 sebelum tuduh
    kalau tak, nanti gaduh gaduh.. @_@

    ReplyDelete
  4. bila salah jer berebut nak tuduh..bila benda baik berebut nak claim credit..lumrah dunia..isk..isk..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  5. Sama pendapat mcm ita,kadang2malas nk campor ngan owg..sabo je la,org yg macam ni saya assume dia gila sebab cerdik tp takde pertimbangan.org gila mana de pertimbangan..
    Tp mrk ada lesen beso.tp org yg waras buat perangai mcm org gile ni cane???
    Pokok pangkalnya hati...yang percaya bulat2 tu pun sama gila..wah emonye kan,gagal mengawal perasaan ni..

    ReplyDelete
  6. kadang2 ada orang yang suka menuding jari..menuduh..
    acik lebih suka mengelak dari mendekati manusia yang bersikap begini

    ReplyDelete
  7. sy pun pernah rasa kak...benci bila ingat.

    ReplyDelete
  8. tak pernah rs..

    tp msti down n sedih bila kita xbuat tp org tuduh..

    apa2 pon..kena kuatkan smgt je la nak hadapi hari2 mendatang..

    ye tak kak?huuu..

    ReplyDelete
  9. kak ujie..thankss..:)

    ira amik gamba dgn kwn2 tu ms hari raptai..hee.kalau hari konvo mmg xsempat..sbb nak bgambar dgn family lagi..

    hari graduasi mmg hari y menggembirakan kan...:D

    ReplyDelete
  10. huuuu
    aseee tebakooo je kak
    huuhu
    tap mimi jenis penakot
    alih2
    senyappp
    diamm
    nanis
    huwaaaaaaaaaaaaaa..useless tol.gagagaa

    ReplyDelete
  11. yang pasti ada tuhan yang tahu sgla2nya buat mereka yang pernah menjadi mangsa..allah kan maha mengetahui lagi maha mlihat..

    slmt pagi sis^^

    ReplyDelete
  12. setakat ni, belum lagi hadapi kes2 kena tuduh2 begini...mahu naik angin kot kalau terkena pada diri kalau main2 tuduh tanpa bukti

    ReplyDelete
  13. dulu pernah kena tuduh-menuduh jugak, tp buat tak tahu je... sebab kalau dilayan makin teruk jadinya

    ReplyDelete
  14. btl.. x suke sgt org tuduh mcm2... tanyela dulu empunya diri

    ReplyDelete
  15. akak.. cr kite same.... mls nak gayut bersembang kosong.. malas nak reply msg.. lbh suke buat hal sendiri (tp yg last tu lady je lah)

    ReplyDelete
  16. sebab tulah Fitnah termasuk
    dalam salah satu dosa besar..

    sabar ye dik!

    ReplyDelete
  17. time pindah sekolah dulu.. huu. fest time kene tuduh.. urm..

    jom tambah ilmu sikit..=)
    http://lolz-l.blogspot.com/2012/03/turunnya-nabi-isa.html

    ReplyDelete
  18. mesti sedih sgt bila kena tuduh apa yg kita tak buat..

    ReplyDelete
  19. sakit sangat bila dituduh berbuat salah..disyaki pun dah rasa sakit hati inikan pula dituduh..

    ReplyDelete
  20. sedih sgt hatikan klu kene tuduh ni, lagi² klu perkara yg kt tak buat... sabar jerlah... selagi boleh

    ReplyDelete
  21. mungkin sbb ade batu api..huhuhuu

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...