Wednesday, 1 February 2012

Hari Wilayah : Sejarah Disebaliknya

sumber: laman 1malaysia

Tema Hari Wilayah 2012
"Rakyat Bersatu Wilayah Persekutuan Maju"

Sejarah Hari Wilayah
Hari Wilayah mula disambut pada 1 Februari 1974, setelah Kuala Lumpur yang pada mulanya milik kerajaan negeri Selangor diserahkan kepada kerajaan Persekutuan. Kuala Lumpur kemudiannya dikenali sebagai Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Tahun ini merupakan sambutan Hari Wilayah yang ke-38 bagi Kuala Lumpur.

Seterusnya pada 16 April 1984, Labuan turut diisytiharkan sebagai Wilayah Persekutuan Labuan. Putrajaya pula menjadi Wilayah Persekutuan yang ketiga pada 19 Oktober 1995. Setelah wujudnya Kementerian Wilayah Persekutuan pada 27 Mac 2004, sambutan Hari Wilayah untuk ketiga-tiga wilayah ini telah digabungkan. Tahun ini merupakan sambutan kali ke-8 yang menggabungkan ketiga-tiga wilayah.


*************************************

Susah jugak nak mencari fakta sejarah mengenai Hari Wilayah ni. Melalui empat laman web barulah saya dapat buat entri ini. Kalau nak tahu lebih lanjut, sila klik link pada sumber fakta di atas ya. Apa yang seronoknya Hari Wilayah? Seronok sebab suami saya cuti. Harini hari cuti umum bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, W.P. Labuan dan W.P. Putrajaya. SELAMAT BERCUTI kepada teman blogger yang bekerja di Wilayah Persekutuan!

22 comments:

  1. syoknya bila KL cuti..hr wilayah nie kira macam bday sultan KL laa..kalau tak selangor cuti lebih nanti..hahahaha

    Regards.
    -Strider-

    ReplyDelete
  2. awak kerja kat putrajaya yea..selamat bercuti :)

    ReplyDelete
  3. yahooooo...
    cuti..
    hehehhe,,,
    boleylah update n bw..
    kebetulan ank2 buah x der.. hehe

    rajin k,ujie research. :)

    ReplyDelete
  4. Sape yg cuti tu? Sy nak cemburu kejap. Hahahahah!

    ReplyDelete
  5. Lupa hari ni cuti wilayah. Dok call kat Mindef takda org jawab...rupanya cutiiiii. seronoknya depa.

    ReplyDelete
  6. yahooo....cuti2. slmt hari wilayah.

    huhuhu mcm kena tggu hari lain ler plak

    ReplyDelete
  7. azlan:
    betul, kalau tak kesian pekerja kat KL cuti tak byk mcm negeri lain.
    azlan pun cuti kan??

    tihara:
    eh, taklah. saya kerja kat rumah je..Pengurus Rumahtangga! hehee..
    suami yg cuti, dia kerja kat KL.

    lia:
    lia pun cuti kan? seronok sbb baru kerja 2 hari dah cuti ya!

    PAA:
    ahaa..sila cemburu dgn pekerja kat wilayah ni. kerja 2 hari dah cuti! ^__^

    ReplyDelete
  8. niza:
    lepas ni ingat la kan..1 Februari!

    TP:
    ait..seronok mcm awak cuti gak..ahaa

    diana:
    sila tambah Wilayah Persekutuan kat P.Pinang..bolehlah cuti. ^__^

    ReplyDelete
  9. disebabkan hari ni putrajaya dan KL cuti...ramai yg ambil kesempatan turun selangor selesaikan segala urusan.ptg td pg celcom centre xsnggup nak tunggu..ramai org..:)

    ReplyDelete
  10. kehkehkeh......(teperasan la...)

    ReplyDelete
  11. sy tak cuti..keja je ni sis..ehehe malas nak keja..rasa nak mogok je..

    #sis duk mana??

    ReplyDelete
  12. Happy holiday!

    salam kenal & follow di sini :)

    ReplyDelete
  13. hye akak! lama tak singgah sini :)

    *komen tak da kena mengena dgn entry..aci kan? hehe
    btw, good info pasal sejarah ^_^

    ReplyDelete
  14. cuti panjang... minta cuti rehat khamis jumaat dapat seminggu straight...

    ReplyDelete
  15. aishah:
    hehe..memang pun. pegi pej. pos punyalah ramai. biasa kosong je P.O kat area rumah saya ni.

    TP:
    ^___^

    WS:
    tau..spital serdang tu kan selangor. MO mana boleh mogok..abisla pesakit!

    *akak dok area bangi. kamu puchong, akak tau. ^__^

    marya:
    salam kenal marya..*__*

    ieja:
    mmg sgt lama pun. iyelah..ieja kan syok bercuti panjaaaang!

    tea:
    takleh cuti panjang selalu..boleh bankrupt! asal cuti je nak jalan2 pulak.

    khaifaiz:
    selangor lagi best, cuti lagi byk dari KL tau!

    ReplyDelete
  16. terima kasih atas perkongsian fakta nih...;)

    ReplyDelete
  17. hari cuti masa untuk bersantai dengan keluarga...

    ReplyDelete
  18. papa mifz:
    sama2..saya pun baru tau fakta ni.

    eita:
    yup..sbb tu la seronok kalau ada cuti umum.

    ReplyDelete
  19. hee..jalan lengang je bila KL cuti..serius..ahaha..;p

    ReplyDelete
  20. dulu ct igt kl ni bawah selangor...hihihi

    ReplyDelete

Komen kalian...bicara antara kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...